Etter å ha sett SWEATSHOP dokumentaren av Aftenposten så har jeg fått øynene opp for gjenbruk. Jeg har alltid likt å handle vintage og secondhand, men jeg har også vært fæl til å kaste flere poser med klær på den lokale søppeldynga når jeg har gått lei. Denne uken ryddet jeg i kjeller, bod, loft og walk-in garderobe, og jeg fant 4 søppelsekker med tøy. To av sekkene var tøy som har blitt offer for møll, råte, slitasje eller ødeleggelse, men to av søppelsekkene står nå på verandaen – klar for å bli hentet av en ung tobarnsmor som ønsker seg nye tilskudd i garderoben etter fødselen. H&M har tidligere fått kritikk for å bruke unge arbeidere med dårlig lønn, men dette har de nå tatt tak i. I år, som i fjor, har de også lansert en «conscious» kolleksjon med bærekraftige og miljøvennlige gjenbruksmaterialer.

1. Selg eller gi bort plagg som kan brukes en eller flere ganger til.

2. Resirkuler klærne istedenfor å kaste de i restavfall. Kanskje blir kjolen din 10 nye vaskekluter?

Visste du at 95% av alle tekstiler vi kaster kan bli gjenbrukt? Det er nettopp dette H&M har gjort i sine nye kolleksjoner. Alle plaggene du finner her er nemlig laget på allerede brukte tekstiler! Her kan du lese mer om H&Ms gjenbruksprogram. Jeg oppfordrer alle til å tenke litt over hva de bruker pengene sine på. Gi bort eller selg det du ikke lenger bruker (gjerne før det blir liggende på loft og kjeller) eller doner plaggene til H&Ms «garment collectors» program. Kanskje man også skal tenke litt på å investere i tekstiler som silke, kasjmir og ull som kanskje varer litt lenger, istedenfor å kaste bord hundrelappene på klær som blir liggende nederst i skuffen til de blir kastet? Shoppestopp er vanskelig for mange, men det er likevel lett å gjøre en lite forskjell for miljøet vårt ♥