Jeg får stadig vekk kommentarer fra faste lesere som savner de provoserende og kritiske innleggene mine. Sannheten er at jeg tenker på det hele tiden. Jeg er ikke typen til å skrive ren rosablogg, men det er utrolig vanskelig å publisere et innlegg med sterke meninger når man egentlig er ganske fornøyd med hvordan ting er. Jeg har sagt det før og jeg gjentar meg gjerne: gi meg heller noen tips på hva jeg kan skrive om! Hva irriterer DEG? I mellomtiden poster jeg et innlegg fra den gamle bloggen min hvor jeg skriver om alt som irriterer meg med mitt eget folkeslag. Dette innlegget ble delt av SIDE2, VG og Nettavisen, ble frontet på Blogg.no og kastet meg opp på topplisten til Blogg.no med 17 000 unike lesere. Totalt hadde innlegget 70 000 sidevisninger på èn dag, og hatkommentarene fant fort sin vei inn i kommentarfeltet. Dette er snart to år siden, men jeg velger å dele det på nytt – rett og slett fordi jeg fortsatt er enig i mange av tingene jeg skrev. Legg gjerne igjen en kommentar du også! 

Norge. Verdens rikeste land. Landet som tror de kan overta verden med sine store oppfinnelser, innovative mennesker og store sjarm. Landet med olje, penger, fjell og fjorder. Landet der innbyggerne er frie, helsevesenet gratis og der nakne barn løper lykkelige på enger av gress og slikker på is fra Hennig Olsen. Norge er landet der innbyggerne boltrer seg på store eiendommer – hvor alle eier hytter, båter og et feriehus i Benidorm. Der kollektivtrafikken hjelper å løse verdens problemer og hvor landet står sammen dersom tragedier rammer oss. Vi blir sett på som rike, rettferdige, utadvendte og blide. Og så er vi selvfølgelig best på service og samhold. Vi er vakre, óg. Norge er et vakkert land å bo i, og hele verden misunner nordmenn.

Sannheten er at vi er en gjeng idioter. Vi er redd for å skille oss ut. Vi følger janteloven til punkt og prikke og Gud vet hva som skjer om noen velger å gjøre noe annerledes. Vi tror vi er vakre, deilige og moteriktige, men sist jeg sjekket var ikke sokker i sandalene det hotteste på catwalken. Vi tror vi blir sett på som et sammensveiset land, mens resten av verden ser på oss som en gigantisk saueflokk. Vi tror vi er verdensmestere i alt fordi vi er gode i vintersport. Den eneste oppfinnelsene vi har kommet med siden ostehøvelen, er en binders og en sprayboks – og de som oppfant dette, var ikke akkurat Einstein de heller. Det diskuteres faktisk fortsatt om det faktisk var vi som oppfant disse tingene.. Hvorfor fant vi opp ostehøvelen i det hele tatt? Fordi vi er gjerrige, og skal ha osten så lenge som mulig? Vi tror vi er utadvendte og blide, mens folk ser på oss som de mest inadvendte på jordens overflate. Vi er heller ikke særlig blide. Det eneste som kan få oss utadvendte, er en kasse øl eller en flaske vodka. Vi kan ikke kommunisere med andre land uten å være påvirket i en eller annen grad. Vi er kalde. Vi klemmer hverandre sjeldent og når vi hilser, står vi hvertfall en meter unna andre og toucher hverandre såvidt på fingertuppene. I Frankrike kysser de hverandre på kinnene. I Japan bukker man mot hverandre. I Amerika, sier de «Hvordan går det?» til folk de ikke engang kjenner. 9 av 10 har aldri gitt en klem til en kollega. Ren gjetting, men høyst sannsynlig.  

Vi er verdens rikeste land, men likevel er vi de mest deprimerte. Vi stresser når vi ikke trenger å stresse, vi har gode pensjoner, lønninger og arbeidsforhold, men det er likevel ikke godt nok for Ola og Kari Nordmann. Vi vil alltid ha mer, men vi klarer ikke få tak i det. Hvorfor? Fordi vi er sosialt tilbakestående, hele gjengen. Vi tror vi lever i et fritt land, men vi lever under de strengeste pekefingerreglene i verden. «Du får ikke lov til å kjøpe alkohol etter klokken åtte». «Du får ikke lov til å ha en fest hjemme i din egen leilighet etter klokken elleve». «Ingen skal få ha det gøy i byen etter klokken tre». «Du skal ikke få lov å bygge ut huset ditt, selvom det er på din eiendom». «Du får ikke lov til å slå opp telt hvor du vil». «Du må sjekke inn på en campingplass, selv om du har bobil». Og slik fortsetter det. Du skal helst ikke kjøre på offentlige veier med piggdekk, for det er mye viktigere at veiene holder stand, enn at du overlever på glatt-isen. Du blir oppfordret til å kjøre kollektivt, selv om det koster 40 kroner for 5 kilometer. Den samme strekningen hadde kostet deg 7 kroner med bil – og regjeringen skjønner fortsatt ikke hvorfor nordmenn ikke parkerer bilene sine.  

Vi er verdens dårligste på service og vi klager på det samme punktet hver gang vi kommer til andre land. Vi er faktisk så dårlige på service at vi må innhente svensker til å jobbe for oss for å unngå konkurs. Vi tror vi kan vinne over verden uansett hvordan vi oppfører oss, fordi vi er fra Norge. Sannheten er at ingen vil ansette en nordmann. Nordmenn har et rykte på seg for å være overlegne, kalde, dårlige på service, innadvendte og likegyldige. Vi er flinke og kunnskapsrike, men det er ikke nok. Vi er også kåret til det landet som er «lettest på tråden» og menn kommer bare til Norge for å få seg et ligg. Hvorfor vil vi at folk skal tro dette om oss?

Ungdommen i dag har aldri vært dummere. Vi har aldri vært så feite som vi er nå, heller. Dumme og feite, det er det nordmenn er. Hvordan skal det gå med Norge om det er de som vokser opp i dag, som skal lede landet vårt? Vi klager på «Generasjon Stoltenberg», men jeg er 99% sikker på at vi som vokser opp i dag, kommer til å bli enda dummere – og det burde vi innsett for mange år siden. Før var vi kjent for å være født med ski på beina. Nå er vi kjent for å være født med ipad i hendene. Barna er ikke ute å leker lenger. Det er farlig å falle på lekeplassen, og Gud forby å få sand i skrubbsåret. Det er best vi oppgraderer lekeplassen med gummibelegg og skumgummi før noen blir normale. Du når faktisk ikke så jævlig langt lenger enn på topplista på blogg.no ved å dyrke de hobbyene ungdom dyrker i dag. 

Vi er best på sikkerhet. Likevel klarte Anders Behring Breivik å lure både politiet og regjeringen. Hvordan klarte han det? Jo, for Norge har denne oppfatningen: «Det skjer ikke oss». Hvor lenge har vi vært forberedt på et terrorforsøk? I flere år. Det har skjedd i Amerika. Det har skjedd i England. Det har skjedd i Finland. Det har skjedd i Sverige. Hvor forberedte var vi når bomben smalt 22. juli? VG-helikopteret kom seg fortere til Utøya enn både politihelikopterne og forsvarets berømte rekke med F16. Det er ikke annet enn flaut. Det som er enda flauere, er når man ser sikkerheten vi har i hverdagen. Du kan gå gratis inn på et museum med åpne dører og stjele med deg kunstverk, men pennen i skranken får du faen ikke med deg, for den henger boltret fast i veggen!