Skal jeg fortelle dere en litt morsom og hyggelig hemmelighet? Jeg har endt opp med å få jobben på alle jobbintervjuer jeg noensinne har vært på. OK – så er det ÉN jobb jeg ikke fikk, men det var som daglig leder i Starbucks og jeg syns det er sykt at jeg i det hele tatt ble kalt inn til annengangsintervju! Selv mener jeg dette er en stor bekreftelse på at jeg gjør noe riktig, og i dag vil jeg dele mine tips med dere. Hva jeg gjør riktig, hvordan jeg forbereder meg før møtet og hva jeg har med meg – og på meg.

IMG_4269

Forberedelser: for meg er det viktig å vite en del om bedriften jeg ønsker å jobbe for. Når startet den, hvem konkurrerer den med, hva tilbyr den, hva innebærer stillingen, og hvilken rolle må jeg levere på intervjuet for å passe inn? Ja, det er viktig å være seg selv, men noen ganger må man ha selvinnsikt nok til å innse at det ikke alltid er godt nok. Sofasliteren Benedicte hadde ikke fått jobb på Fresh Fitness, og party-Benedicte hadde mest sannsynlig ikke fått jobben i administrasjonen på Sonans. Ta tak i situasjonen og gjør noe med deg selv det sekundet du sender inn søknaden – om det er en jobb du virkelig vil ha. Bli den personen bedriften ønsker å ansette!

Ha papirene på plass: dette har jeg blitt helt rå på, takket være min nåværende arbeidsgiver! Ta vare på vitnemål fra videregående og høyere utdanning og legg det i en mappe sammen med kursbevis, diplomer, arbeidsattester og eventuelle andre som taler en god sak for deg. Det er utrolig imponerende med mennesker som har system i sysakene, og kan du blafre med en pen mappe med laminerte ark på intervjuet er stillingen så godt som din. Du har i alle fall startet møtet med et fantastisk førsteinntrykk!

Skryt av deg selv: hvorfor er du på dette jobbintervjuet? Jo, for at arbeidsgiveren skal finne ut mer om deg, hvordan du takler ulike spørsmå og situasjoner og om du klarer å selge deg selv på en positiv måte. Og før vi går videre; ja, det finnes negative måter å skryte av seg selv på. Selg deg selv på en ærlig og oppriktig måte – ta gjerne med hva tidligere arbeidsgivere har sagt om deg, hvilket forhold du har til disse nå i dag, hvorfor du sluttet i dine tidligere jobber, hva som skiller deg fra andre søkere, og sist men ikke minst det største spørsmålet av alle; hvorfor skal de velge deg? Her er det lov å være litt kjepphøy, men pass på at det inneholder en god dose sjarm og humor. Det verste du kan svare i et jobbintervju er vel egentlig «EHM… EEEH. HÆ? HMM». Med andre ord er det bedre å svare helt corny enn å ikke svare i det hele tatt 😉

Looks & appearance: hvordan du kler deg er viktig for å uttrykke hvem du er og hva de kan forvente av deg i jobben. Bukse og blazer utkonkurrerer som oftest strandkjolen eller runwaydreamz-shortsen. Et par strøk med mascara og brynspenn utkonkurrerer som regel sminkedukka med glitrende øyeskygge og lipliner. Ta med en dose business og et par dryss personlighet og du er som regel good to go! Det er selvfølgelig forskjell på om du skal selge pølser eller fashion, men du ser poenget?

Huskeliste: ingenting er viktigere enn et fast håndtrykk. Når jeg rekker frem hånden og de gir meg en slapp sokk tilbake så blir jeg faktisk så irritert at jeg får lyst til å rive de litt i armen. Så checkpoint number one; ha et fast håndtrykk! Nummer to – få på smilet. Vis at du er hyggelig og omgjengelig – dette kan bety at du vil bidra til et godt arbeidsmiljø! Vær interessert i jobben: still spørsmål! Hvor mange jobber der? Hvordan er lønnen? Hvor mye forventes det at du skal jobbe? Hvordan ser lokalene ut, og hvor blir du eventuelt stasjonert? Curiosity is key! Sist men ikke minst; rydd tid til intervjuet. Du vil ikke komme svett etter en treningsøkt eller sliten etter skolen – sørg for at intervjuet er et par timer etter du står opp slik at du er uthvilt og konsentrert, ser bra ut og har fått i deg en god frokost.

Lykke til ♥