Stadig ser jeg nettroll i kommentarfeltene, og stadig ser jeg hvordan de hakker ned på bloggere – spesielt de som klarer å dra inn et par slanter ved å annonsere og reklamere. De er dumme. De er PR-kåte. De hadde aldri klart seg i en vanlig 100% stilling. De sover lenge, klager over «hjemmekontor» og flyr rundt i nye og dyre antrekk – daglig. De bør tåle hets, for de er tross alt offentlige personer. De bør tåle trakassering, stalking og hatkommentarer – og selvfølgelig bør de tåle at du rakker ned på de i sosiale medier, i facebookkommentarfelt, i avisartikler og til vennene dine.

Men hvorfor er det ikke slik med skuespillere, eller fotballspillere – som ærlig talt løper i saueflokk etter en hvit ball for å underholde oss? Eller pokerspillere som flipper kort og sjetonger for å tjene litt under bordet? Eller frilansjournalister som kan sove så lenge de vil, og styre sitt eget døgn så lenge de leverer inn en fem tekster i uken? Hva med filmanmeldere som ser på kino hele dagen, og får betalt? Eller musikkanmeldere som sitter i sofaen å hører på ny musikk før de ruller terning? Hvorfor kritiserer vi ikke innehaverne av disse yrkene?

Helt ærlig så tror jeg det hele styres av misunnelse. Et opparbeidet sinne over at du står å flipper burgere på Statoil, bader i olje på verkstedet eller tenker deg ihjel bak regnskapspulten mens andre sover lenge, drikker kaffe foran peisen, blar opp macbooken når ting blir hektisk, og slapper av med Spotify og stearinlys mellom øktene. Men har du noen gang tenkt på at du kunne gjort akkurat det samme? Noe du garantert hadde gjort om du hadde vært tidligere ute – eller om du var like smart som disse bloggerne.

IMG_45252

Jeg sier ikke at alle kan ha drømmejobben, for det er ikke plass til så mange skuespillere, fotballspillere eller bloggere. Men jeg vil tro at alle nettroll kan gjøre noe annet med livet sitt enn å bitche over andres liv og angre på egne valg. Hvorfor ikke legge janteloven på hylla og bygge andre opp istedenfor å mobbe måten de lever sine liv på? Eller hva med å finne på noe med ditt eget liv? Kanskje du har en god penn du også? Eller kanskje du kan synge, danse, male, tegne eller spille fotball? Kanskje du også er god nok til noe så du kan leve av det?

En godt lest blogg har høyere statistikk enn en mindre nettavis. Nettaviser overlever på reklame, annonsering og betalte nyhetsartikler. Hvorfor skal ikke en blogger – som en slags frilansjournalist med eget nettsted – få lov til det samme? Bloggernes mailboks er full. Forespørslene er mange. Det kreves shopping for å oppholde «dagens antrekk», og det krever noe ekstraordinært for å opprettholde interessen. Om det så er en Celinè-veske til 20 000 eller en behandling hos Teres-klinikken. Det er egentlig none-of-your-business.

Lag din egen drømmejobb istedenfor å mobbe de som har fått det til. Det vil gagne deg godt i lengden, jeg lover. Og du – en ting til. Det er ingen i verden som kan tvinge deg inn på disse bloggene. Husk at vi tjener penger på alle klikk – om du hater oss eller ikke bryr vi oss ikke så mye om. Vi gjør det vi elsker, og det burde heller være til inspirasjon enn til misunnelse.