Det er sjeldent jeg blir forbannet, frustrert, hjelpesløs og sint på en gang, men i Rhodos var jeg vitne til det verste av dyremishandling jeg har opplevd. Jeg snakker selvfølgelig om eselridningen – Lindos’ største turistmaskin. Daglig bærer eslene hundrevis av turister opp til fjellet i 30-40 varmegrader uten et syn av mat eller vann – gjerne fra soloppgang til solnedgang. Her finner du alt fra små og uskyldige barn til voksne, ignorante og gjerne fulle, tunge og jukkende turister.

IMG_8718

I de få stille periodene får eslene stå i skyggen, men da sammen med omtrent 40 andre i et betongbur på rundt 50 kvadratmeter. De som er uheldige og blir plassert i midten får ikke tilgang til vannkaret som er koblet til veggen, og omtrent ingen av de flotte dyrene får mulighet til å legge seg ned for å hvile etter de mange turene til fjellet. De som faktisk får lagt seg ned blir tråkket på, og omtrent alle dyrene har liggesår med skorper og blødende rifter langs buk, rygg og hofteparti. De har helt skjev og krum rygg etter å ha løftet for tung vekt over for lang tid, og er i generelt dårlig fatning. De lukter forferdelig, har dårlig pels og man kan høre de desperate ropene deres helt ned til stranda.

Eslene som står klar for ridetur blir dratt i halen og lugget i ørene av små forbipasserende barn, og synet av foreldre som ikke bryr seg er så smertefullt å bevitne at man skulle ønske det var sosialt akseptert å gi de et aldri så lite trøkk i trynet. Det er nemlig disse menneskene, de voksne turiste som lar denne dyremishandlingen eksistere. Uten interesserte turister hadde ikke slike turistmaskiner gått rundt, og de hadde måttet legge ned hele opplegget.

Så til alle dere som reiser på sydenferier hvor de tilbyr eselridning og andre dyrefiendtlige attraksjoner i unaturlige omgivelser – hold dere unna. Ta heller et bilde og legg ut i sosiale medier og la folk se din misnøye. Dyr hører hjemme i deres naturlige omgivelser, ikke på et betonggulv i trange, varme bakgater.