Jeg elsker dyr av alle raser, farger og opprinnelser. Kanskje er jeg ikke så glad i edderkopper og kakkerlakker, men de har like mye rett på et liv som meg og alle andre så jeg prøver mitt beste å la vær å slå de ihjel når de skremmer meg på ferie og i hjemland. I Bulgaria er det mange frie vesner, og jeg har hittil møtt på en del løse katter og hunder. Det gjør meg lykkelig når hjemløse dyr har litt ekstra kilo å drasse på – da vet jeg at de har det fint. Men ikke alle er like heldige. Når vi kom hit for ti dager siden fant vi et lite nøste med en mor og tre kattunger i en busk ved leiligheten vår. De var slitne, varme og mest antagelig sultne og tørste også. I disse ti dagene har vi gitt de vann og mat daglig, og det er flott å se de kvikne til med lek og sprell under solsengene ved bassenget der de bor. Jeg liker i hvert fall å tro at jeg har vært med på å redde et liv eller tre!

IMG_0085IMG_0101

Her nede krever det meg ca 10 kroner om dagen. Jeg har booket meg en fjorten dagers ferie, noe som vil si at jeg går 140 kroner i minus i forhold til feriebudsjettet på å livnære disse små kattungene. Dette er noe ALLE har råd til, og jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme. En ting jeg IKKE oppfordrer dere til er å ta med dere disse dyrene hjem. For det første er det en stor prosess med veterinærutgifter og søknader, men det er også en stor påkjenning for dyrene å være i karantene, sitte på fly og klare å vende seg til et nytt liv i fangenskap i et nytt land. Det er ikke sikkert disse dyrene hadde blitt med deg om de hadde hatt et valg, for kanskje har de det bedre her på gata – i denne busken – med litt startshjelp fra turistene.

Så gi de hjemløse mat, men husk hvor de hører hjemme. Det gjelder ikke bare katter, hunder og typiske kjæledyr, men også tropiske dyr og reptiler. Les mer om dyresmugling og kjæledyrshandel her.