– advarsel: dette innlegget handler ikke om overfladisk mote, skjønnhet eller interiør –

Det er en ting i den norske skolen som har irritert meg lenge, og det er utrolig nok ikke nynorsk. Selv gikk jeg ut med en 5’er i nynorsk på på videregående, men det er helt irrelevant. Jeg snakker om det faget jeg selv elsket på barne – og ungdomsskolen, nemlig heimkunnskap. Faget som skrek FRI på timeplanen. Faget hvor vi bakte boller og stekte vafler, spiste grønnsakssuppe og drakk sjokolademoussé. Jeg skjønner at barn og ungdom elsker dette faget, og kan også skjønne at det er viktig å kunne litt «basics» før man forlater redet, men hvorfor er det viktigere å kunne lage tomatsuppe enn å klare seg i voksenlivet?

Hadde jeg vært utdanningsminister i Norge hadde jeg endret heimkunnskapsfaget med en eneste gang. Jeg hadde fjernet bollebaking og unødvendig grønnsaksskjæring og satt inn budsjettplanlegging og kurs i å betale regninger, hva renter og kredittkort er, og viktigheten å holde seg innenfor forfallsdatoer. Jeg hadde også innført kurs hvor elevene lærte å skrive jobb – og lånesøknader og et kurs hvor de lærte seg hvordan Lånekassen fungerte slik at de visste dette før de søkte seg inn på videregående skole og høyere utdanning. De skulle også visst hvordan Samordna Opptak fungerer slik at de klarer å søke selv, og de måtte lære seg hva det vil si å binde seg til en nedbetalingsplan eller å legge igjen signaturen sin på et viktig papir. Mange av disse tingene kunne ikke jeg da jeg gikk ut av videregående skole. Men jeg kunne jo bake boller!!!

IMG_0553

Hvorfor mener skolen det er viktigere å bake boller enn å betale regninger? Jeg bare lurer..