SORRY IF I’M COMING ON TOO STRONG

Aylan Kurdi ble kjent over natten. Kjent for å være den første treåringen vi ble kjent med etter at hans flykt fra Syria endte i drukning sammen med moren og storebroren. Tusenvis av mennesker er på flukt fra ekstreme islamister, og de hopper i en nokså sikker død fremfor å bli slaktet av IS-soldater. Selv om jeg burde forbannet meg over deres tafatte, men rike naboland, Saudi Arabia, som ikke ser ut til å strekke ut en lillefinger, sitter jeg hjemme og irriterer meg over mine egne medborgere. Hundrevis av patetiske nordmenn, og da spesielt i Buskerud – mitt eget fylke.

Som hele Norge har fått med seg har store deler av fylket vårt blitt rammet av flom, da spesielt kommunene Røyken, Hurum, Åmot og Modum. Det har kommet 110 millimeter regn, noe som har ført til høye elver, sterke strømmer og poppende kumlokk. Dette skjer i landet vårt hvert år, og det at vi ikke kan kontrollere været er ikke noe nytt. Det er derfor vi har forsikringer, safe og penger på konto – fordi det er en reell fare for at ukontrollerte ting som dette skjer. Røyken og Hurum gikk i dag ut med informasjon til mennesker som er rammet av flom, og her står det blant annet at beredskapsteam og krisepsykologer er tilgjengelig, og at alle husstander som har mistet vannet kan få vann kjørt hjem fra brannvesenet.

IMG_8315

«Kriseteamet i Røyken kommune er tilgjengelig for innbyggere som har vært utsatt for dramatiske og traumatiserende hendelser i forbindelse med flommen det siste døgnet. Kriseteamet i Røyken kommune skal forestå akutt psykososial oppfølging av mennesker som rammes.» – Røyken kommune.

Om dette er det mest dramatiske og traumatiske disse menneskene har opplevd i sitt liv er de heldige. Jeg er 100 prosent positiv til det å støtte opp om sine egne landsmenn og innbyggere før man hjelper innvandrere og flyktninger, men jeg kan heller ikke noe for at jeg mener det hele er kraftig overdrevet og at det er viktigere ting å fokusere på i disse dager – spesielt fra medienes side. Flomvarselet for Buskerud ble sendt ut 26. august. Med andre ord har de hatt en uke på seg til å evakuere familiemedlem, fotografier, verdisaker og eiendeler. Det er skrevet i loven at du til og med krav på bolig til din egen er restaurert – det er mer enn hva jeg kan si for familien Kurbi i Syria og resten av menneskene på flykter i frykt for livet sitt. 

IMG_8708

Samboeren min sier at disse to hendelsene ikke kan sammenliknes – og nei, det kan de selvfølgelig ikke. Det jeg skal frem til er at vi må skjerpe oss. Vi må slutte å klage, og heller la vær å ta ting for gitt. Vi må heller ikke bli overrasket når livet kommer å gir oss en på trynet, for det skjer oss alle fra tid til annen. Rekk heller ut en hånd for hverandre, og gi faen i å være en bortskjemt, patetisk nordmann fordi du må bytte parkett og tapet i den ellers så varme, vanninnlagte eneboligen din. Altså, shit happens. Det finnes mennesker der ute som har det ti ganger verre enn deg.