ANNONSE

Å være konstant tilgjengelig er en sykdom vi alle lever av. Vi kikker mer ned i telefonen iløpet av ett døgn enn hva vi noensinne har gjort tidligere, og vi er så avhengig av internett at vi logger oss på første mulige nettverk så fort datamengden på abonnomentet har tatt slutt. Jeg skal ikke belære dere, for jeg gjorde mye av det samme selv denne sommeren. Bloggturer krever nettverk, og jeg logget meg stadig på ukjente wifi – både på restauranter, midt på torget og på utestedene vi var på. Ikke visste jeg konsekvensene – før nå.

Mobilen din er en åpen port for cybercrime – det samme gjelder laptopen og ipaden din. Så fort du logger deg på et ukjent nettverk har ekspertene full tilgang til alt du har av bilder, videoer, mail og passord. Du trenger faktisk ikke være en ekspert engang, for dette har vist seg å være ganske så enkelt. Visste du at så mye som 54% av oss innrømmer at de stadig logger seg på slike ukjente portaler? Det viser seg også at ukjente apper kan ha den samme virkningen, og det er bevist at hver 6. Android app inneholder en eller annen form for sabotasjeprogram. Jeg skal ikke sitte her å be dere slette alt dere har av nødvendigheter på mobil, pc og ipad, men jeg vil gjøre dere oppmerksomme på cybercrime, hvor utbredt det er og hvordan du kan unngå det. Etter å ha sett denne videoen vet jeg hvertfall en ting med sikkerhet – jeg skal aldri logge meg på et ukjent nettverk med et apparat jeg bruker for å oppbevare sensitive bilder, videoer og mail. Jeg skal også sette meg grundig inn i hva alle de forskjellige appene er før jeg laster de ned til mobilen min som jeg bruker som nettbank, til shopping og til vipps-overføringer.

I rapporten kommer det også frem at 1 av 2 ikke har passord på mobilen sin, og selv om det ikke hindrer cybercrime på ukjente nettverk hjelper det deg fort om mobilen din blir stjålet. Det samme gjelder Find my Iphone som kan gjøre telefonen ubrukelig i hendene på andre enn deg selv. Bruk gjerne antivirus som kan hindre tilgang for trojanere fra ukjente apper – her anbefaler jeg Norton som jeg har brukt på maskinene mine.