IT WILL DO YOU GOOD!

IMG_5177

Konkurranse. Ordet smaker litt bittert – man vet liksom ikke om det er bra eller dårlig. Man kan vinne, men også tape. Konkurranse kan faktisk ødelegge deg helt om du ikke klarer å sile ut de forskjellige inntrykkene, men det kan også tvinge deg til å yte ditt beste i perioder du bare vil gi opp, eller fortsette på samme spor. Jeg har tidligere skrevet om generasjon prestasjon, og hvor slitsomt det må være å vokse opp i dag. Men jeg tror også på at litt konkurranse er bra, både i businessverdenen og for deg selv. Bare tenk på hvor bra konkurranse er for samfunnet vårt! Ta et par eksempler – produkter fra Tine meieri hadde mest sannsynlig vært svinedyrt om det ikke hadde vært for prispresserne i Q-meieriet, og det Olympus PEN kameraet du sikler på hos Elkjøp hadde kanskje vært dobbelt så dyrt om ikke Expert hadde presset ned prisene sine. For ikke å snakke om hvor dyrt det hadde vært med diesel om ikke Shell og Esso hadde kødda litt med Statoil, og hva som hadde skjedd i politikken om Arbeiderpartiet var de eneste man kunne stemme på.

Valgalternativer er viktig for folk flest, og valgalternativer stammer fra konkurranse.

Om ingen konkurrerer med deg for å bli best, blir du heller ikke bedre. For det er jo ingen hemmelighet at vi alle helst vil være best – både som person, utseendemessig, og i jobben vår. Jeg skulle gjerne sagt at jeg bruker sminke og ordner håret mitt for min egen del, og selv om det er noe av grunnen er jeg ikke redd for å innrømme at jeg vil ta meg bra ut for andre også. Det samme gjelder trening. Fotball er gøy det, men ikke kom å si at du ELSKER å svette på treningsstudioet, og at du gjør det av andre grunner enn å se bra ut.

Jeg sier meg enig i at jeg til tider er lei konkurranse jeg også. Jeg er lei av å være en del av generasjon prestasjon. Jeg er lei av å konkurrere om likes og følgere, populæritet, status og jobbsituasjon. Det jeg virkelig setter pris på er de menneskene som får meg til å gå den ekstra lille mila for å bli en bedre versjon av meg selv. De som tvinger MEG til å konkurrere om å bli best! De som skriver dritbra tekster får meg til å hoppe på tastaturet og gjøre det samme. De som tar fantastiske bilder får meg til å løpe ut med kameraet mitt. De som hopper på kurs og utdanninger bare for å bli en bedre konkurrent i arbeidslivet får meg til å ville gjøre det samme, og de sunne og pene menneskene som får meg til å velge egg istedenfor nutella på knekkebrødet et par ekstra ganger i uken.

Jeg sier ikke at du ikke skal få være deg selv, og være fornøyd med det. Men prestasjonspress og konkurranse har ikke bare negative konsekvenser. Det kan være hardt å føle på presset, men når alt kommer til alt er det nettopp dette som gjør at jeg til slutt føler mestringsfølelse, lykke og selvtilfredshet – som til tider føles ti ganger deiligere enn trygghet og komfort.

Så neste gang du ser en deilig puppejente på Instagram, gi henne et kompliment og takk henne for at hun tvinger deg opp av sofaen og ut på trening istedenfor å hate på hennes tynne lår eller utstikkende kragebein. Når du ser noen som prøver å gjøre jobben din bedre enn deg, takk for konkurransen og skru opp giret et hakk eller to istedenfor å spre dritt om deres skjulte agenda. Jeg vet – de pene, smarte, velutdannede idiotene er jævlig irriterende, men av samme grunn fantastisk inspirerende. De ligger gjemt i underbevisstheten din og irriterer deg til topps – er det ikke herlig?

Don’t hate, appreciate. Du har mest sannsynlig godt av det.

—> STEM PÅ ÅRETS FEMELLEBLOGGER HER <—