De fleste av dere klikker ikke inn på en rosablogg for å lese om økonomi, men jeg glimter til iblant jeg og. Jeg har aldri vært glad i matematikk, og gjorde det generelt dårlig på andre del av P-matten på videregående. Jada, mange kaller dette hverdagsmatte. Jeg lover å si ifra den dagen jeg får bruk for algebra, likninger og rette linjer. Hittil ser det lyst ut for meg også, men det jeg faktisk er god på, det er budsjetter og systemer for kort og nettbank! 

IMG_11103

1. Du må vite akkurat hvor mye du tjener til enhver tid. Det er viktig å ha kontroll på økonomiens flyt, både inn og ut av nettbanken. Jeg er jo ikke ansatt 100% noe sted og har derfor varierende lønn og flere arbeids – og oppdragsgivere, men jeg vet likevel akkurat hvor mye som tikker inn på konto til de ulike datoene ved å regne sammen timer og trekke fra skatt.

2. Sett opp et budsjett. Really, dette var jo nyheter!? Jeg regner med dere skjønner hvor jeg vil hen. Jeg er tidenes liste-menneske, og har derfor fullstendig kontroll på hva som skal betales når. På mitt budsjett finner du disse postene: bolig, bil, gjeld (hos meg er dette studielån), mobil, forsikringer og strøm. Mange har kanskje tv og internett, kommunale avgifter osv i tillegg, så sørg for å vite hva dine utgiftsposter er. Dette varierer gjerne fra måned til måned, og selv om jeg har noenlunde oversikt over hvilke summer som kommer når på året regner jeg alltid ut neste måneds inntekter og utgifter på forhånd. Nå har jeg for eksempel full kontroll på april og mai!

3. Matbudsjett og egen matkonto med tilknyttet kort! Jeg fører over 3000 kroner til et eget kort hver eneste måned. Hvis jeg opplever å få en trang måned økonomisk og får et par overraskende autotrekk på brukskontoen så har jeg hvertfall det jeg trenger for å overleve uten å måtte låne penger. Dessuten er det helt genialt dersom man er samboer!

4. Boligsparing. Om det så er et par hundrelapper i året. Bare gjør det! Når du søker boliglån vil banken se at du har evne til å spare penger og det vil derfor være enklere å få lån – i tillegg til at du selvfølgelig opparbeider deg egenkapital på kjøpet. Og klarer du å fylle boligsparingskontoen kan du få opptil 5000 kroner i skattefradrag. Det passer jo fint å vite nå som selvangivelsen er her!

5. Regningkonto og bufferkonto. Jeg kjenner mange som holder seg til den ene brukskontoen de har brukt hele livet, og de nekter å gi slipp på systemet de har blitt vant til siden dagen nettbanken ble opprettet. Jeg bruker ikke brukskontoen til noe annet enn shopping, reiser og byturer. Mat kjøpes fra matkortet, regninger trekkes fra regningkontoen og bufferkontoen er der i tilfelle jeg får en uventet regning, bilreparasjon eller om noe i hjemmet trengs å byttes ut. Dessuten har jeg mer kontroll på transaksjonene mine når alt det viktige blir trukket fra en egen konto!

IMG_5074

6. Autopass dersom du har bil. Dette har jeg ikke skaffet meg ennå, men gudene skal vite at jeg har brent meg på disse bomring-regningene! Visste dere at Fjellinjen og de andre selskapene har lov til å gi ut purregebyr på 450 (!!!) kroner dersom du betaler regningen for sent? Jeg hadde en bomregning på rundt 30 kroner og måtte punge ut en femhundrelapp for å kjøre over fylkesgrensen. Autopass med avtalegiro er derfor på vei hjem!

7. Reduser forbruket. Vær iallefall klar over hva pengene du tjener går med på. Jeg har blant annet funnet ut at jeg betaler for Viaplay, TV2 sumo og Netflix på en og samme tid, og hvem har vel tid til å se så mye på tv-serier?! For ikke å snakke om alle de tullete tilleggstjenestene jeg har hatt på abonnementet mitt, og de unyttige forsikringene jeg har betalt i år og dag. Få bort utgiftene du ikke rekker å nyte!

8. Shop tilbud på boliglån, billån, forsikringer, strømutgifter og stort sett alt du handler av høye verdier. Vi lever i en konkurransebevisst verden, og alle ønsker å tjene penger på deg. Bruk finansrådgivere, prisjakt-tjenester på nett og ulike kalkulatorer for å finne frem tilbudene som passer deg best. Et annet tips kan være å bytte bilforsikring hvert halvår. Du øker med 10% i bonus, og forsikringene blir billigere og billigere!

9. Øk skatteprosenten! Spesielt om du er en av de som aldri klarer å la sparekontoen være i fred. Du får kanskje litt mindre utbetalt i måneden, men det lønner seg når du får selvangivelsen i april og ser summen du kan kose deg for i sommer. Selv fikk jeg igjen 8000 kroner i år, og neste års utbetaling blir enda større!

10. For det første: ikke end opp i luksusfellen. Betal regningene dine i tide, og ta kontakt med firmaet det gjelder dersom du trenger en utsettelse – det er som regel aldri noe problem, for de fleste har vært i denne situasjonen selv. Nummer to, betal den dyreste gjelden først. Purringer og renter kommer ofte basert på beløpet, så det vil naturligvis være dyrere å glemme en regning på 9000 enn en på 90. Det gjelder forsåvidt ikke bomregningen som jeg nevnte tidligere.. Nummer tre, ikke bruk kredittkort på annet enn feriebestillinger og utenlandstransaksjoner. MasterCard er skummelt, og har skyhøy rente dersom du ikke betaler tilbake i tide. Spar opp penger istedenfor å kjøpe produkter på avbetaling, og om du kjøper noe på avbetaling, sørg for at alt er nedbetalt i tiden lånet er rentefritt.