Benedicte Haugaard (25) fra Drammen er en av de norske jentene som skal delta i årets sesong av «Top model» – som denne gangen tar for seg såkalte formfulle modeller og inkluderer deltagere fra Norge, Sverige og Danmark (6 fra hvert land). I torsdagens utgave av VG  fortalte 25-åringen om stoffskiftesykdommen hypotyreose, som hun fikk i 2011. Sykdommen gjorde at ungjenta, som også da jobbet som modell, på få uker la på seg mellom 20 og 25 kilo (i perioden mai til august) – og i intervju med KK.no forteller den kommende tv-stjernen åpenhjertig hvordan dette påvirket henne.

– Å føle at man mister både personlighet og utseende på én gang, er kanskje noe av det tyngste man kan oppleve.

13934769_1725216357731205_7655116203456633622_n

– Det første og sterkeste symptomet på sykdom var den enormt raske vektøkningen. Jeg så ut som en hoven, sprengeklar heliumballong og kroppen var full av væske. Jeg hadde kviseutbrudd som gjorde at jeg ikke kunne gå på skolen på grunn av smertene jeg hadde i ansiktet. Deretter kom svettetoktene, og jeg kunne ikke gå inn på et shoppingsenter engang uten at svetten rant fra overleppa mi.

Sykdommen gjorde at 25-åringen følte at hun stadig manglet energi til å gjøre de minste tingene i hverdagen.

– Husarbeid og turer med hunden ble et ork, og jeg sov store deler av døgnet etter at jeg kom hjem fra skolen. Bare det å pendle inn til Oslo med tog for å gå på høgskole ble et mareritt da det både var stressende og tungt, og samtidig varmt og innesperret. En dag var jeg så trøtt at jeg våknet på vei til Holmestrand når jeg egentlig skulle ha hoppet av i Drammen. I tillegg til å bli trøtt ble jeg nedstemt og deprimert. Jeg som egentlig er full av energi og alltid glad følte meg ikke som meg selv. Det å føle at man mister både personlighet og utseende på en gang er kanskje noe av det tyngste man kan oppleve, og jeg mistet livsgnisten, sier hun til KK.no.

P4240009

Det gikk hele tre år før hun i januar 2014 fikk diagnosen hypotyreose – lavt stoffskifte.

– En spesialist i Oslo tok de rette prøvene, analyserte de selv og sendte de til Tyskland. Det var ingen tvil – jeg hadde fått hypotyreose, lavt stoffskifte. Jeg ble satt på en medisin som skulle ta over jobben til skjoldbruskkjertelen. En tre års lang kamp var over, og jeg tror aldri jeg har sett noen så lettet som det mamma var da vi satt på legekontoret i Oslo. Saken fortsetter under bildet.

Benedicte forteller at moren ble helten hennes i den tunge perioden – hvor hun blant annet opplevde å ikke bli trodd av fastlegene.

– Hun satt omtrent våken døgnet rundt i to år for å prøve å finne ut hva det kunne være. Utallige legebesøk, prøver, bytte av fastlege og innhenting av spesialister ble min nye hverdag, og jeg følte sykdom var alt som ble snakket om. Etter et par legebesøk hos en av de tidligere fastlegene mine fikk vi beskjed om at jeg var hypokonder og bare deprimert. Det var en psykolog jeg trengte for å komme over depresjonen, ikke medisiner. Den ene legen mente til og med at jeg var lat, og at jeg bare måtte lære meg og spise mindre og trene mer.

– Når man har utdannet seg kokk og lært om ernæring, spilt fotball siden man var seks år gammel og trener fem ganger i uken på treningsstudio i tillegg til å jobbe der, så vet man hva man driver med når det kommer til mat og trening. Denne kommentaren gjorde at jeg ga opp legebesøkene, og det var mamma som måtte ta seg av resten.

P8100655K

Du forklarer at en av følgene med at du gikk opp 20 kilo på få uker var at du ble deprimert og gikk på veggen – Hvordan kom du deg ut av dette? Har du noen tips til andre som sliter med dårlig selvtillit når det kommer til utseende?

– Jeg begynte å fokusere på ting jeg likte ved meg selv i stedet for å se etter ting jeg mislikte. Jeg bestemte meg for å se meg i speilet med snillere øyne, og snakket meg selv opp i stedet for ned. Jeg fant ut at jeg liker både rumpa og puppene jeg hadde fått i forbindelse med vektøkningen, og så selv at jeg blant annet hadde fint hår og store lepper. Jeg begynte også å ta bedre vare på meg selv. Jeg besøkte frisøren, stelte neglene mine profesjonelt, satte meg bedre inn i mote og trender, og øvde meg mye på å legge riktig make-up. I tillegg til dette hjalp det å ha en blogg å få ut mye aggresjon på, samtidig som jeg ble motivert til å motivere og inspirere andre i samme situasjon.

– Etter en stund følte jeg at jeg måtte utstråle god selvtillit overfor leserne mine, og da bestemte jeg meg for å gi faen i både kroppspress og hva andre måtte mene om meg. I dag trives jeg i kroppen min, personligheten min har kommet tilbake og jeg har mer livsgnist enn noen gang tidligere, sier hun til KK.no.