I helgen søkte jeg jobb i Drammen Kommunes nye redaksjon. Stillingen som lå utlyst hadde tittelen «redaksjonssjef», og fordi redaksjonen foreløpig ikke finnes var valget å søke den eneste måten å få en fot innenfor. Denne redaksjonssjefen har som ansvar å ansette flere journalister og knytte til seg frilansere og andre dyktige redaksjonsmedarbeidere, og jeg søkte fordi jeg håpet å få bli en av disse journalistene eller redaksjonsmedarbeiderne. Det som gikk meg hus forbi var at jeg hadde søkt på en stilling med offentlig søkerliste, og i dag lyder forsiden av lokalavisen som følgende:

dtt

«Reality-deltaker på søkerlisten – vil bli redaksjonssjef i kommunen». Her er et par ting du skal vite før du blir med på TV-innspilling i Norge. For det første blir all din erfaring, høyere utdanning og nøkkelkvalifikasjoner glemt i det øyeblikket du setter navnet ditt i sammenheng med et reality-program. Det betyr tydeligvis ingenting om det er Paradise Hotel eller Farmen – for alt du blir omtalt som er «reality-deltaker» uansett. Det betyr ingenting om du har en relevant bachelor med relevant fordypning, gikk ut av høgskolen med toppkarakterer eller har jobbet i redaksjon, på front-desk eller drevet selvstendig som journalist på eget nettsted. Alt som betyr noe er de ukene du var på TV. Om du gjorde en god figur eller ikke betyr heller ingenting. Om grunnen til at du ble med på programmet var å bygge nettverk innen bransjen betyr heller ingenting. I Norge skal du helst være en grå mus som lever i det stille uten å bli lagt merke til. Gud forby å forsøke å oppnå drømmene sine på andre, utradisjonelle og mer spennende måter enn å grave nesa si ned i mastergraden til en ubeskyttet tittel. Det er 2016. Alt burde vært mulig. Har vi virkelig ikke kommet lenger?