LES HELE ARTIKKELEN AV JORUN EGELAND PÅ WEB HOS SIDE2.NO HER

De fleste jenter er opptatt av utseendet sitt og ønsker å ta seg best mulig ut. Vi ser vakre jenter på TV, på PC-en og i magasiner, og skjønnhetsidealet er for de fleste uoppnåelig. I årets sesong av «Top Model» har Discovery valgt å gå bort fra de syltynne modellene og heller satse på formfulle jenter. En av deltakerne er Benedicte Haugaard. Hun mener at utseende slett ikke er så viktig som mange tror. Nå vil hun minne folk på at personligheten også gjelder.

– Jeg er hundre prosent sikker på at man kommer lengst med personlighet i alle settinger, selv som modell, sier hun.

top_model-07_07_2016-fabio_caetano-16

Falmer fortere med dårlig personlighet
Hun understreker at det selvsagt er viktig å være vakker og talentfull i mange bransjer, men at det ikke betyr alt.

– Ingen vil jobbe over lengre tid med noen som er kjedelige, høye på seg selv, mangler respekt eller har dårlig oppførsel. Utseendet ditt har du for en begrenset periode, og har du ingen fin, snill, morsom eller noenlunde smart personlighet bak fasaden, så falmer du fortere, sier hun.

Det er likevel ikke til å komme bort fra at utseende er en viktig faktor for mange. En rekke bloggere og kjendiser er åpne om hva de har gjort for å fikse utseendet sitt, og dette påvirker unge jenter.

– Det at mange kjendiser og bloggere legger seg under kniven og deretter poster det fantastiske resultatet på blogg og Instagram gjør jo automatisk at jeg tenker på hva mitt potensial er. Hva kunne jeg vært? Hvordan kunne jeg sett ut? undrer Benedicte.

 – Vil gjerne ha en bekreftelse på at det er kjøpt og betalt

Hun mener at det er viktig for bloggere å være ærlige med følgerne sine om hva de har gjort, men ikke oppfordre dem til å gjøre det samme.

– Når jeg ser jenter med store lepper, store rumper, smale midjer, perfekte pupper og lange lokker, så vil jeg gjerne ha en bekreftelse på at det er kjøpt og betalt. En bekreftelse på at jeg kunne sett slik ut selv, om jeg hadde vært litt svakere for presset. For det er nettopp det tenåringer er i forhold til voksne – svakere, sier hun.

Nettopp derfor er det viktig å vise hva som er naturlig og hva som ikke er det.

– Jeg syns ikke vi skal pushe på operasjoner – i alle fall ikke lyve om at de er operert slik at de tror noen bare er født sånn, sier hun.

Hun minner om at man ikke er unge for alltid.

– Når du er 60 år, så driter folk i hvordan du så ut som tenåring. Har du ingen god personlighet å hvile på, så har du tapt når håret blir grått og rynkene melder sin ankomst, sier hun.

top_model-08_07_2016-fabio_caetano-1

Personligheten telte i «Top Model»

I «Top Model» er Benedicte én av ni gjenværende deltakere. Hun tror personligheten hennes er en viktig grunn til at hun fortsatt er med i konkurransen.

– Jeg bidro til å lage bra TV, jeg skapte bra stemning i huset og jeg fikk med jentene på alt fra yoga til nattbading slik at vi skulle finne på noe felles. Jeg var godt likt av juryen og fotografene, hadde riktig innstilling til alle utfordringer og shoots og fikk folk til å le – selv om de sikkert gjerne skulle hatt det blodalvorlig til tider, sier hun, men nekter ikke for at utseendet selvsagt også er viktig i «Top Model».

– Jeg ser jo at jeg er en relativt pen jente, men det er jo alle i denne konkurransen. Jeg tror nok attitude, personlighet og innstilling kan ha reddet meg fra å ryke de gangene jeg har hengt i en tynn tråd, sier hun.

Vil ikke bli modell

Selv om hun er med i konkurransen om å bli Skandinavias nye toppmodell, er hun ikke fristet av modellyrket. Hun er utdannet journalist, og det er den retningen hun ønsker å følge.

– Jeg kan ærlig innrømme at jeg ble med på «Top Model» for å få erfaring og bygge nettverk, selv om jeg vet mange modellspirer der ute kanskje hater meg for at jeg tok noens plass, sier hun.

Inntrykket hennes av modellbransjen er ikke bare positivt.

– Min oppfatning av modellyrket er at man blir hakket på, kastet rundt som en sprettball og bruker store mengder tid på å vente på andre. Det er en livsstil som er morsom for en periode, men ikke som en karriere, mener hun.

p9300634

 Nordmenn må bli flinkere

Nordmenn er kjent for å være forsiktige og innesluttet. Benedicte mener at vi må tørre å vise fram personligheten vår og by på oss selv – noe hun selv har valgt å gjøre.

– Vi er redde for å ta sjanser, redde for å drite oss ut, dårlig på å gi komplimenter til andre og troner øverst over land som fortsatt benytter seg av janteloven, sier hun.

Hun deler gjerne tips til folk som ønsker å vise mer personlighet.

– Bruk det du har fått tildelt for alt det er verdt! Bli kjent med deg selv og finn ut hva dine positive sider er, og fremhev disse uten å skamme deg eller tenke over hva andre vil mene, sier hun.

Hun mener at du ikke trenger å være så utadvendt.

– Men du må ha selvironi, tørre å si det du tenker, ikke være redd for at noen ikke skal le av spøken din, være impulsiv og by på deg selv. Viktigst av alt er å kunne le av seg selv. Klarer du det har du kommet langt, sier hun.