Det morsomste med stortingsvalg, kommunevalg og egentlig alle valg som tas i politikken på verdensbasis er hvor mange som plutselig bryr seg, skal mene noe, eller tror de vet alt basert på hvordan media vinkler sakene sine. Et godt eksempel er hvordan mediene latterliggjorde og ufarliggjorde det at Trump faktisk kunne vinne det amerikanske presidentvalget slik at ingen trodde han hadde en reell sjanse. Well, here we are. Politikk for dummies.

Til alle dere som tror presidentvalget ender i total ødeleggelse på grunn av Donald Trump, så vil jeg gjerne starte med å nevne kongressen. Kongressen i USA er deres føderale, lovgivende samlingssted med to avdelinger, senatet og representantenes hus. Her sitter det tilsammen 535 medlemmer med egne verv. USA har 50 stater, og senatet har 100 medlemmer. Det vil si at de har to representanter fra hver stat for å få en rettferdig representasjon i senatet. Representantenes hus er det såkalte underhuset av senatet og huser de resterende 435 medlemmene. Her er fordelingen av antall representanter basert på folkemengden i de ulike statene. Hvis forslag om nye lover eller endringer av lover skal komme til presidentens bord må den godkjennes av både senatet og representantenes hus. Det er altså ikke slik at Trumps ord er loven. USA har to store, sentrale partier i tillegg til andre mindre partier. Demokratene og Republikanerne. En president velges til en fire års periode (tilsammen maks 8 år) og presidenten har en utøvende makt i samarbeid med kongressen.

_x6p1826ko

DEMOKRATENE VED HILLARY CLINTON:

Demokratene er USAs eldste politiske parti. De står for sosialliberalismen og er på venstresiden i politikken. Når det er sagt så er de såpass konservative at de ville ligget nærmere høyresiden om det var i Norge. Økonomi: demokratene vil heller at befolkningen skal betale mer skatt og få mer hjelp fra det offentlige. Clinton ville videreføre Obamas healthcare og heve lønnstariffene for de som tjener minst. Demokratene er for at de rike skal skattes mer. Når det kommer til innvandring ønsker Trump å bygge en mur mellom USA og Mexico for å hindre ulovlig innvandring, mens Hillary ønsker en mer human innvandringspolitikk. Demokratene ønsker mer kontrollerte forhold rundt våpentillatelsen.

Tidligere demokratiske presidenter: Barack Obama, Bill Clinton, Harry Trueman og John F. Kennedy.

REPUBLIKANERENE VED DONALD TRUMP:

Republikanerene er på den konservative høyresiden i amerikansk politikk. Når det kommer til økonomi ønsker republikanerene generelt fri økonomisk styring for enkeltindividet og mindre skatt, og dermed får befolkningen mindre hjelp fra det offentlige når det kommer til f.eks skolepenger, sykehusregninger osv og må stå for dette selv. Dette er Trump faktisk uenig i (!) og han blir gjerne med på en offentlig pensjonsordning og andre store, offentlige utgifter. Republikanerene mener at høyere skatteinnkreving fra de rike er uettferdig og fører til større klasseskille. Dette er selvfølgelig Trump enig i da han selv er en av Amerikas rikeste. Han vil selvfølgelig ikke betale mer skatt enn han må. Trump ønsker flere velferdsgoder til amerikanerene, så lenge de ikke faller i hendene på feil befolkningsgruppe, altså innvandrerne. Republikanerne ønsker å bevare retten til å besitte våpen. Det verste etter min mening er at han er imot selvbestemt abort –  og at han samtidig vil gjøre prevensjon dyrere.

Tidligere republikanske presidenter: George Bush, Ronald Reagan, Richard Nixon og Theodore Roosevelt.


Jeg heiet selvfølgelig på Hillary, men jeg skal innrømme at den største grunnen var at «alle andre gjorde det». Men som journalist ble jeg selvfølgelig usikker på hvordan alle kunne være så sikker på at hun kom til å vinne, og hvorfor alle sakene som omhandlet valget ble vinklet på en så uvennlig og upartisk måte mot Trump. Media lurte oss jo tross alt til å tro at han ikke hadde en sjans, så selvfølgelig er vi overrasket da han faktisk stakk av med seieren! Fri, upartisk presse? Hmm..

_x6p1832

Jeg velger å se positivt på det, selv om jeg også er redd han etterlater oss andre i krigen mens han selv trekker seg ut. La oss bare håpe amerikanerne får videreført Obamas healthcare. Og kanskje får de snillere pensjonsordninger og flere velferdsgoder. Det er jo kjekt med billig sykehusregning når man blir skutt i en bakgate i Brooklyn. Og når det kommer til prevensjon er det vel bare å få operert inn en spiral eller P-stav fort som faen, slik at du er trygg de neste fire årene. Trump klarer vel ikke å bygge en mur mellom USA og Mexico på fire år heller. Eller.. Pentagon ble bygget på kun 16 måneder under republikanske Roosevelt, så de kan vel strengt tatt få til alt..

Men hva tror dere skjer i de kommende årene? Kommer reality-stjernen til å gjøre Det Hvite Hus om til en episode av Fresh Prince? Kommer han til å ditche NATO, etterlate oss i krigen og bli uvenn med Putin? Blir det en ny mur, og kommer han til å tvinge Victorias Secret til å la sugarbabyen hans få vinger på catwalken selv om hu begynner å dra på åra? Hva med Hillary? Mistet hun alle de kvinnelige stemmene på grunn av Bill-skandalen på 90-tallet? Ble hun så sint da hun tapte valget at hun kommer til å sende kryptisk e-post til et skummelt, muslimsk land? Dette blir fire spennende år, dere! Lykke til, Amerika!


 LES SAKEN HOS FEMELLE.NO HER – FLERE UKENSTLIGE SPALTER FINNER DU HER!