Er det en ting jeg er lei av å se og høre, så er det alle ekstremistene som tror de kan redde verden ved å gjøre enorme og omfattende omvendinger på livene sine. Om ikke for alltid, så periodesvis. Noe som i grunn er enda verre. Hvis du absolutt skal gjøre en endring på livet så holder det ikke å gjøre det i en liten periode.

La oss ta shoppestopp som et eksempel. Hvis du bare hadde roet ned lommeboka di bittelitt iløpet av året så hadde du ikke trengt 1-3 måneder total SHOPPESTOPP på nyåret for å få igjen den gode samvittigheten. Tanken er fin den, men kan du ikke bare la vær å shoppe alt du kommer over, og heller investere i noen kvalitetsplagg som ikke er laget av en underernært, fattig og overarbeidet 15-åring i Kambodsja? Det hadde gjort mer for miljøet, om ikke menneskeheten, om du gjorde dette istedenfor å kutte alt bare for en kort periode.

p9300663

Og vegeterianere. Det er en spesiell folkegruppe som melder seg inn i NOAH, PETA, går i tog, skriver lange tekster på Facebook og prakker på alle andre sine meninger. Og mener du noe annet blir du slettet som venn! Om ikke det, så får du hvertfall tidenes skjennepreken, og du får hvertfall høre hvor «syyykt dum» du er. Det at du og et fåtall andre sulter seg på bønner, ruccola, linser og lus gjør ikke verden til et bedre sted. Det går faktisk an å spise en biff i uka uten å være et dårlig menneske. Stange-kylling og egg fra frittgående høns er faktisk helt ok. Økologiske melkeprodukter og ikke minst viltkjøtt er reelle, gode alternativer og finnes i alle matbutikker.

Det morsomste er forsåvidt de som mener at det er dyremishandling å drikke kumelk og spise egg. Men å handle på H&M har de ikke noe problem med?! Det handler om å ta smarte valg. Hvertfall store deler av veien. Du trenger ikke å være så ekstrem om du bare tar deg tid til å sammenlikne matvarer og andre dyreprodukter. Det holder lenge å roe ned kjøttforbruket, spiser mer fisk eller shoppe litt mindre i kjedebutikkene. Om alle hadde gjort dette så hadde kanskje ikke ekstremistene trengt å være så ekstreme?