Det har seg slik at lenge før vår tid, så var det ulvens tid. Dyrerikets tid. De har vært en del av norsk natur i evigheter, mens Senterpartiet ble til i 1920. Myter om ulver er de seigeste mytene som finnes. Sauebønder har i lang tid kriget mot et ulvefritt Norge, men hvorfor? Rovdyrdebatten svømmer i følelser. Ulv stod for bare 7 prosent av sau som ble tatt og drept i 2010-2014. Andre rovdyr stod bak 93 prosent av angrepene. Likevel er ulven den stygge. Men det passer seg kanskje ikke å endre fortellingen om til «den store stygge jerven» eller «den store stygge gaupa». Så la oss tenke videre. Kan det være traumer fra barndommen da bestefar leste eventyr på sengekanten? Rødhette og ulven er en slager. Eller har man hørt ordtaket «ulv i fåreklær» i en kjip sammenheng, eller kanskje lest om det i bibelen? (Det står faktisk i bibelen). Det kan skremme den beste.

Men det er ikke til å dytte under et teppe at debatter er påvirkelige og provoserende, spesielt i media. Der man kan slenge med leppa, for så å logge av. De late sofasliterne som ikke orker tanken på å ut i en hverdag fordi det er for de ansvarsfulle eller de som har viet livet sitt til Internett fra de står opp til de besvimer av søvnmangel etter førti bokser redbull, skal si de virkelig bekymrer seg om den store stygge ulven i Norge! Fysj, ha den vekk! Stygg! Aldri sett en før, men. (Logger seg av facebook). Det er som om det har blitt en trend å slenge seg på debatter. Spesielt hvis man ikke har noe kunnskap om det. Jo flere uvitende som hiver seg på, jo større og omfattende blir det. Før i tiden så var det ikke nødvendig med en reaksjon til hver situasjon, men med Internett og media genereøt, hvorfor ikke?

Stortinget har vedtatt at det kun skal være lov med ulv i ulvesonen. Omtrent på størrelse med en hageflekk i et rekkehus. Problemet med ulv er at de føder mange søte valper og holder seg ofte for seg selv. Ulv blir opplevd som menneskeskye som resten av rovdyra i dyreriket. I så fall de fleste. Det er forskjell på å angripe noen og å beskytte seg selv og familien sin. Det ble påvist et antall mellom 69-73 ulver i Norge i desember 2016. Det finnes 65-68 ulver i Norge i dag. I tillegg til 25 ulver til utenfor ulvesonen. De tusler seg en tur over til Sverige på harrytur og hjem igjen.

Poenget med at det finnes rovdyr er for å holde naturens gang i sjakk. Ulv holder blant annet revebestanden nede. De holder seg unna mennesker, men de trenger mat for å overleve akkurat som oss. Jeg gjentar, ulvene står for bare 7 prosent av tap av sau. Fun fact; flere dyr blir drept av å få en kokosnøtt i hodet stående under et palmetre i Thailand. Det er noe av det jeg husker best fra Thailandturen med familien i 2004.

Kunnskap, erfaringer, næringsvei og sitt lokale miljø har en stor rolle i folkets meninger. Er man oppdratt til å mislike brokkoli, så misliker man brokkoli. Er man oppdratt til å mislike ulv, så misliker man ulv. Av egne erfaringer, så er det lett å være en nikkedukke i temaer man ikke interesserer seg for eller har noe kunnskap om. Alle burde interessert seg for livets rett. Det er noe rovdyr også har. I Norge så er det kun dokumentert ett ulveangrep i Norge og det var på 1800 tallet. Do the math.

Det har blitt observert ulv nær by og hjem, men de har alltid skånet mennesker. Dyr som for eksempel hunder er en annen sak. Det er et bytte på sin egen størrelse og de ser på hverandre som en trussel fra begge sider. Selv en chihuahua kan irritere noen. Det er omkring 150 000 ulver rundt om i verden og det er ikke dokumentert et eneste ulveangrep de siste 50 årene. Da snakker vi om hele verden de befinner seg i. Så hvilken vei går det? Jo, den positive og trygge veien. Den rette veien. Viltforskere flest har samme mening, og det er at det ikke er nødvendig å frykte ulven. Jeg mener, frykt heller en fyllekjører en fredagskveld, hvem som vinner kjendis farmen eller hissige veps om sommeren.

Jeg mener sterkt at de få ulvene som er igjen i Norge, må bevares slik av generasjoner videre kan oppleve dette fascinerende og fantastiske dyret ute i den vakre norske naturen vår. Eller i Dyreparken i Kristiansand. Det å bevare ulven ser jeg på som ørten hakk viktigere enn at noen sauer blir drept. For det aller meste ikke av ulv heller. Men faktisk av sin kjære beskyttende sauebonde som slakter sauene dine etter en viss tid for å mate juleglade nordmenn med pinnekjøtt og andre retter! Så er det egentlig ulven som er kledd i fåreklær? Jeg er jammen i tvil. Jeg tror det kommer i flere størrelser og at det er overraskende mange som bruker det. La oss heller ta opp ulvedebatten igjen den dagen sauene blir utrydningstruet! Da er det en helt annen sak! Og det vil nok si aldri.


GJESTEINNLEGG SKREVET AV LISA RAGNHILDRØD