De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å se på anmeldelser før man kjøper noe, uansett om det er reiser, restaurantbesøk eller produkter. Men kan du egentlig stole på disse anmeldelsene? Og i så fall hvilke er troverdige? Her er noen spørsmål du bør stille deg først.

Er anmeldelsen fra en troverdig kilde?
Det finnes mange nettsider som anmelder produkter. Alt fra VG til TEK.no og mange flere. Når du ser på anmeldelser fra selskaper bør du i første omgang vurdere hvor troverdige de er, og hvor mye kompetanse de har. Det gjelder uansett hvordan type anmeldelser du leser på, men spesielt når det er fra en ‘ekspert’.

Hvor mange anmeldelser er det?
Spesielt viktig når du leser anmeldelser fra kunder. Å kjøpe en anmeldelse basert på en håndfull kundeanmeldelser er risikabelt. Er det derimot godt over 20 anmeldelser kan det gi et godt bilde på hvor godt produktet er. Men det kommer litt an på om det er tekst eller bare en rangering.

Hvor detaljerte er anmeldelsene?
Se opp for korte, generelle kundeanmeldelser. Det er nemlig ikke sikkert de alltid stemmer. Et godt tegn er flere lengre anmeldelser på 4-5 setninger eller mer, som forklarer hva som var bra eller dårlig. Hvis du ser en side med kun anmeldelser på én setning eller et par ord, bør varsellampene lyse og du bør være ekstra forsiktig. Det samme gjelder for ‘eksperter’, der nettsidene selv står for anmeldelsene. Hvor detaljerte er de? Er det bare skrevet generell informasjon eller har de gått i dybden? Nå kan finne anmeldelser for hva som helst på internett, ikke bare for hoteller, restauranter og elektronikk. Selv nettcasinoer som LeoVegas har blitt anmeldt av denne nettsiden, og er et godt eksempel på en side som går i dybden, slik at du får alle detaljene du trenger.

Er det skriftlige anmeldelser eller bare stjerner?
Stjerner, eller bare en rangering basert på en poengsum gir deg veldig lite når du skal vurdere om du skal kjøpe noe eller ikke. Det er i tillegg ekstremt lett å jukse med disse anmeldelsene for uærlige nettsider. De kan bruke forskjellige enheter og gi en bedre rangering enn de fortjener, sller ordne det i koden. Skriftlige anmeldelser sier deg så mye mer om hvorfor produktet var bra, hva som var bra og hva som ikke var bra.

Hvor gammel er anmeldelsen?
Pass på å sjekke datoen for hvor gammel anmeldelsen er. Det kan påvirke produktet både i negativt og positivt fortegn. Et hotell eller en restaurant som tidligere har fått dårligere anmeldelser, men som det siste året bare har fått positive kan være verdt å prøve likevel. Pass uansett på at disse anmeldelsene faktisk er genuine. Det er i hovedsak viktigst å se på anmeldelsene i løpet av det siste året, men i noen tilfeller kan det være lurt å gå enda lenger tilbake for å se.

Et område det spesielt er viktig å sjekke de nyeste anmeldelsene er innen elektronikk. PC-er og TV-er utvikler seg spesielt fort på grunn av de teknologiske fremskrittene innenfor dette feltet. En laptop som fikk en fantastisk score for 2 år siden kan være et dårlig kjøp i dag.

Er det for godt til å være sant?
Hvis du får et tilbud som er for godt til å være sant, er det ofte det. Pass på at du ikke går i fella til noen av disse mindre selskapene som lover mer enn de kan holde. Det finnes nok av falske sider som stjeler anmeldelser fra andre selskaper eller genererer dem selv. Tenk logisk og vær kritisk før du gjør et kjøp.

Eksempler på sider hvor du finner gode anmeldelser.
Selv om det er mye du må passe på for å vurdere om en anmeldelse er troverdig eller ikke, er det en fantastisk måte for å få mye igjen for pengene om du klarer det. Her er noen bra sider for å sjekke anmeldelser:

Hotell:
Bruk TripAdvisor, her får du fantastiske anmeldelser fra engasjerte mennesker som har besøkt hotellene. Ikke stol fullt på rangeringen til sider som Booking.com og lignende, men ta deg tid til å se over de mange anmeldelsene på TripAdvisor før du velger et hotell.

Restauranter:
Også her anbefales TripAdvisor på det varmeste. Den er fin når du er hjemme i Norge, men spesielt god når du er på reise. Da slipper du unna turistfellene og får mest mulig igjen for pengene.

Filmer og serier:
Sjekk IMDb.com. Pass på at serier ofte får en del bedre rangering enn filmer. Film er subjektivt og det har mye å si hvilke typer filmer du liker, men det gir deg i hvert fall en indikasjon på hvor bra filmen eller serien er.