Statistikken forteller oss at over 40 prosent av alle inngåtte ekteskap ender i skilsmisse. I Norge innfris 10 000 skilsmisser årlig, og grunnene er mange. Den største grunnen er utroskap, men utroskap oppstår ofte i situasjoner man kunne ha unngått om man bare så hverandre, lyttet til hverandre og samarbeidet litt bedre. Vi har ikke nok tid med hverandre, og den tiden vi har sammen bruker vi på å hakke på ting partneren har gjort feil – eller ikke gjort i det hele tatt. Vi hjelper hverandre ikke nok i hverdagen – dette gjelder spesielt samarbeidet om barna etter endt arbeidstid. Vi går også fra hverandre på grunn av dårlig eller ulik økonomi, sykdom eller plutselig rusmisbruk og alkoholisme. Vi inngår også ekteskap for tidlig uten å kjenne hverandres vaner, uvaner og rutiner, noe som ofte fører til krangling fordi vi ikke klarer å senke forventningene til hverandre og forholdet. Vi er i tillegg til alle disse utløsende faktorene omringet av sosiale medier og dating-apper, og veien til utroskap har aldri vært kortere.

Så hva er løsningen? Au Pair – for de som tåler den økonomiske utfordringen det medfører, naturligvis. Ikke bare hjelper det på den store arbeidsløsheten unge og utenlandske jobbsøkere opplever, men en slik utveksling binder også land og mennesker sammen og lar oss lære med om andre kulturer. Det kan som hovedgrunn redde parforholdet fordi man får mindre å krangle om. Huset er alltid rent, det ligger ikke leker og klær strødd overalt og matinnkjøpene er gjort etter deres egen liste uten at noen trenger å ta seg bryet med å dra på butikken. En Au Pair kan i tillegg hjelpe til med barn og kjæledyr, men dette er jeg litt imot da det å skaffe seg unger og husdyr er et valg man selv tar med viten om tidsbruk og andre «konsekvenser». Men selvfølgelig, en barnevakt under samme tak når dere tar parforholdet med ut på en pleiende date er aldri feil.

En Au Pair krever gratis kost og losji, og blir nesten å regne som et nytt, midlertidig medlem av familien. Au Pairen skal også ha tilgang på eget rom med tilhørende bad i huset. I tillegg til dette skal Au Pairen ha 5600,- kroner på konto til en fast dato hver måned – før skatt, heldigvis. Vertsfamilien er i tillegg til dette pliktet til å oppmuntre og betale minst 8400,- kroner i året for norskkurs eller annen utdanning. I tillegg til dette må alle Au Pairer ha en egen forsikring på cirka 2000,- kroner i året. Totalt vil en Au Pair koste familien din 120 000 kroner, altså 60 000 kroner per hode.

I en travel hverdag er det lett å glemme innkjøp, klesvask, oppvask, gulvvask, støvsuging, bytte av sengetøy og baderomsvask. Ting som kan gå partneren din på nervene over lengre tid. (Ja, jeg kjenner følelsen). Jobber du overtid kan løsningen være å ha noen som kan kjøre barna til fotballtrening eller pianotimene, og en som kan lufte hunden. Jeg vet hvertfall at jeg aldri hadde vært i tvil om hva jeg ville gjort om jeg var i et økonomisk stabilt forhold og hadde et familieliv jeg ønsket å kjempe for. Jeg sier ikke at denne løsningen fikser alle problemer, men man får mer tid til hverandre. Kos, datenights, sex – alenetid uten krangling. Og pleier man forholdet på riktig måte er sannsynligheten for at en av partnerene er utro mye mindre.

Er det verdt investeringen?