På cruiset klarte jeg å lese ut Sophie Elises første bok «Forbilde» på under to døgn. Og for å få det dokumentert skriftlig så skal det sies at jeg aldri leser bøker. Og om jeg gjør det, så tar det meg to til ti år å fullføre. Jepp, jeg er en av de som fortsatt holder på med Harry Potter og Fifty-shades seriene, så der har dere meg. Hun utålmodige som aldri fullfører bøkene sine. Men etter å ha lest denne selvbiografien har jeg en viktig oppfordring til alle dere som følger forskjellige blogger, nettmagasiner og instagramprofiler. Det gjelder forsåvidt alle dere som IKKE gjør det også, men som slenger litt med leppa likevel – enten det er rundt middagsbordet eller i et kommentarfelt på nettet.

«Forbilde» er en bok med en offentlig persons dypeste, selvdestruktive tanker. Vi følger Sophie Elise fra ung alder, og ser hvordan det å lese blogger og følge med på sosiale medier påvirker henne – på lik linje som at hun og mange andre i dag påvirker andre unge. Hvordan alt fra en toppbloggers kaffekopp, leilighet, ferier og tilsynelatende «perfekte liv» (her nevner hun Ida Wulff og Linni Meister) påvirker en 15 år gammel jentes tanker om seg selv og sitt eget liv, og hvordan dette får henne til å ønske seg et nytt liv så mye at hun skader seg selv med kniver, dop og omgang med feil miljø for å nå drømmen om en stor blogg, fin leilighet og kaffekopper på caféer i Oslo.

Iløpet av boken åpner hun seg om vold, sex, fester, familie, mobbing og livet i Harstad slik det faktisk var. Vi får høre om hennes psykiske lidelse, og hun kommer faktisk med et par utsagn der hun selv sier hun var psykisk syk, og at hun kanskje ble det nettopp på grunn av denne påvirkningen hun senere glemte at hun påførte andre gjennom sin egen blogg. Hun snakker om kjærlighet, kjærlighetssorg og livet som kjendis – og vi får bli med bak fasaden av en toppbloggers liv – et liv som absolutt ikke er så perfekt som mange skulle tro.

Denne boken anbefaler jeg alle å lese – som sagt, enten du er flittig bruker av blogg og sosiale medier, eller om du er den som kanskje dømmer raskt, ser ned på alle landets bloggere og ikke er redd for å ytre dine meninger i et og annet kommentarfelt. Du som bloggleser vil kanskje sette mer pris på ditt eget liv når du får bli med Sophie Elise backstage, og du som hater vil kanskje slutte å hate. Blogglivet er ikke perfekt. Jentene på Instagram har det ikke alltid bra de heller. Du ser bare det influenceren vil at du skal se – men her har Sophie Elise gjort alt annerledes. Hun legger ikke skjul på noe som helst i denne boken, og den kan være lærerik for mange unge blogglesere, og jeg vil tro alle som leser denne boka ønsker å gi henne en trøsteklem, og heller heie på henne fremfor å tråkke på henne. For hun har allerede vært nede. Så langt nede, at hun ikke bryr seg om du prøver å tråkke henne enda lengre ned. Og på tross av hvor vanskelig veien var for henne, viser hun en styrke, et pågangsmot og en målbevissthet alle kan lære av. Hun viser at hun er et sant og ærlig forbilde.